De fleste nye TV-er kommer med oppløsning på 3,840 × 2,160 piksler – eller 4K som det populært kalles. Det er en oppgradering fra HD, og 4K gir et mer detaljerte bilde. Forskjellen merkes best når man sitter nærme TV-en eller har et stort apparat.

Tusenvis eier 4K-TV, men uten å benytte seg av det.

Det er tre faktorer som må til for å kunne se TV i 4K.

  • TV-apparatet må støtte 4K
  • Programmet må sendes i 4K
  • Avspilleren må støtte 4K

Det første punktet er selvforklarende, men allerede på punkt to begynner det å bli avansert for enkelte TV-tittere.

Programmet du ser må sendes i 4K. Det vil si at selv om du ser på en 4K-TV vil aldri en NRK-sendingen eller en DVD være  i 4K. Programmet vil maksimalt vises i den kvaliteten det sendes. Normalt vises filmer og TV i HD (1080p).

Slik får du Netflix i 4K

Mange har fått med seg at den mest populære streaming-tjenesten Netflix støtter 4K. Det er riktig, men for å tilgang til strømmetjenestens 4K-katalog, må man oppgradere abonnementet.

Gå inn på NETFLIX -> Your Account -> Plan detail.

Der kan man oppgradere abonnementet fra vanlig HD (99 kr/pr. måned) til Ultra HD (4K). Det koster 129 kroner pr. måned. Deretter får man en egen kategori på Netflix som heter Ultra HD 4K. De filmene/seriene kan ses i 4K.

Katalogen er ikke veldig stor, men den blir stadig bedre, og har man først investert i en dyr TV, er det verdt de 30 kronene ekstra pr. måned.

  • Narcos, House of Cards, Stranger Things og Orange is the new Black er eksempler på programmer i Netflix’ 4K-katalog.

Det finnes flere andre plasser man kan se 4K. Deriblant er det en rekke 4K-videoer på Youtube.

Avspilleren må støtte 4K

Dette er kanskje den mest typiske feilen. Dersom du logger deg på din Apple TV eller spiller av videoen fra din gamle Chromecast vises ikke programmet i 4K. Selv om både TV-en og programmet er i 4K.

Det er nemlig en rekke avspillere som ikke har 4K-støtte. Deriblant Apple TV – noe som er svært skuffende da den seneste versjonen kom ut høsten 2015.

Disse har 4K-støtte

Benytter du appene på din 4K smart-TV vil de ha 4K-støtte (gitt at de har 4K-innhold). Bruker man den nyeste Google Chromecast har også den støtte for 4K. Man kan kjøpe 4K blu-ray-spiller (da må også filmene være i 4K). Enkelte spillkonsoller støtter også 4K.

Noe uklart? Legg igjen spørsmål i kommentarfeltet.