Tidligere i dag lanserte tungrock-veteranene Metallica detaljene rundt den etterlengtede europaturneen, i sin support av 2016-albumet Hardwired… to Self-Destruct. James Hetfield & co. starter i Amsterdam 4. september, og borrer seg så gjennom 17 land og 38 konserter på det europeiske kontinent.

Metallica har lang tradisjon med å velge oppvarmingsband som de enten selv er begeistret for eller som vil gjøre hele konsertspetakkelet ekstraordinært. Gojira og The Sword er eksempler på det første, mens da Metallica i 2003 kjørte både Limp Bizkit og Linkin Park som support, handlet det vel så mye om å treffe et enda bredere publikum.

 2. mai 2018 spiller Metallica på Telenor Arena i Oslo.

Kvelertak + Metallica = live

På den kommende europaturneen er det Kvelertak sin tur. KVELERTAK! Norske Kvelertak er invitert av verdens største metalband. Knurring om Mjød og Heksebrann foran langt over en million mennesker, vel det er ganske så spektakulært for Stavanger-bandet.

Kvelertak hører hjemme i den første kategorien. Metallica har valgt nordmennene fordi de selv digger for Kvelertaks musikk.

Hyllet av Hetfield & Ulrich

James Hetfield publiserte en video på Instagram der han nærmest står på scenen mens Kvelertak spiller på Roskilde. I en annen sekvens forteller han om at han har vondt i nakken etter å headbanget til Kvelertak. Dét etter en konsert i San Fransisco.

Metallica-frontmannens begeistring for Kvelertak er godt dokumentert, men Lars Ulrichs mer diskré hyllest er ikke blitt viet samme oppmerksomhet.

Dette sa Ulrich i et intervju med Metalinjection

«There is a Norwegian band called Kvelertak. These bands are few and far between nowadays. This is not a black and white statement. I know more about film than I do about music because I follow it more. That doesn’t mean if something awesome came and slapped me in the face then I wouldn’t embrace it, it just shows up less and less.»

I et annet intervju (til Metalinsider) uttalte Metallica-trommeslageren følgende:

«Whether he sees any rock/metal bands that will become as big as them: “I think the coolest band for me in the last couple years is Baroness. I also love Norwegian band Kvelertak. But I just don’t know if any of these bands can take it to those heights unfortunately.»

Liker intens start

De seneste årene har Metallica ofte benyttet band mer brutale enn dem selv til å varme opp. Dramaturgisk skulle man kanskje tro en mildere oppvarming var løsningen, men Metallica liker å sette fyr på salen før de entrer scenen.

Gojira, Lamb of God og Fear Factory har alle åpnet ballet for Metallica, og i dette klientellet sklir Kvelertak perfekt inn.

Hvorvidt Kvelertak er mer heavy enn Metallica kan nok diskuteres, men de norske rockerne er non-stop heavy, blottet for ballader og kosemusikk. Således passer de perfekt som oppvarmingsband for Metallica.

Samtidig er det viktig å huske at Kvelertak har en voksende fanskare i hele verden. Kvelertak er slettes ingen nobody i tungrockens verden – snare tvert imot, men den store mainstream-anerkjennelsen har latt vente på seg. Men etter turneen med Metallica vil nok Kvelertak-hæren snart være klar til å erobre Europa på egenhånd.

Ble invitert til Orion

Dette er dog ikke første gang Kvelertak deler scene med Metallica. Kvelertak har varmet opp for Metallica tidligere, men da i mer sporadisk regi. I 2013 avslørte Vidar Landa at Kvelertak ble invitert til å spille på Metallicas egen festival Orion. De måtte da takke nei fordi det ikke passet i programmet.

Kvelertak har lenge vært på Metallicas radar, men å være support-band gjennom en hel turné er noe helt annet. Kvelertak selv beskriver det som det største de har opplevd.

Skjermbilde 2017-03-16 kl. 12.44.13