For en liten stund siden la jeg ut følgende melding på Twitter. En idé jeg håpet noen villle gjøre til realitet.

Ideen ble tatt godt imot, og mange synes å dele mitt ønske om et program som lar fotballinteresserte på kort tid komme seg á jour med det som skjer i Fotball-Europa.

Mange har favoritter de følger, oftest i engelsk eller norsk fotball. Det tar tid å være supporter, og det kan bli vanskelig å følge de øvrige klubbene og ligaene så tett som man ønsker. Derfor tror jeg et slikt konsept vil fenge en stor gruppe.

Konseptet

Tre-fire hovedkamper fra hver liga velges ut. Der analyseres kampene i korthet, høydepunkt vises og eksperter presenterer fakta om kampens og resultatets betydning.

Matchene velges ut på grunnlag av viktighet, WOW-faktor og lagenes størrelse (Real Madrid mer aktuelt enn Granada, sorry La Liga-hipsters). Det er også interessant for nordmenn å følge norske spillere i utlandet. Dét bør ikke diktere programmet, men kan være en faktor når kamper velges ut.

Mellom hver «hovedkamp» vises målene fra de øvrige kampene i ligaen. Samtlige mål må med, men høydepunkt utover det er ikke like nødvendig.

De viktigste ligaene til et slikt konsept er La Liga, Serie A, Bundesliga og Ligue 1. Bak følger Primeira Liga og Eredivisie.

Hvor mange ligaer som inkluderes avhenger nok både av rettigheter, kostnad og programmets lengde.

Personlig mener jeg Serie A og La Liga er de to mest prekære ligaene.

Jeg har bevisst utelatt Premier League og Eliteserien, da engelsk og norsk fotball allerede får 90 prosent av oppmerksomheten. Selvsagt, klarer produser å enkelt skaffe rettighetene, hadde det vært kult å ta med PL og Eliteserien i dansen, men det bør ikke være en prioritet.

Samarbeid på tvers av distributører kan være løsningen, dersom rettigheter byr på problemer. Samtidig går det an å skaffe rettigheter til høydepunkter, selv om man ikke normalt har rettighet til ligaen. For eksempel viser VG TV høydepunkter fra spansk fotball, selv om rettighetene i Norges eies av Viasat.

Norske spillere i utlandet

Som nevnt over er det utvilsomt interessant å følge nordmenn i utlandet. Programmet kan for eksempel avsluttes med en oppsummering av norske spillere i andre serier enn Eliteserien. Dersom det blir for lite tid til analyser, kan man nøye seg med å vise frem konkrete prestasjoner som mål, assists og strafferedninger av norske spillere.

Her er det ønskelig å få med så mange ligaer som overhodet mulig – også utenfor Europa. Dersom man ikke har videorettigheter, kan man vise bilder og kort forklare hva prestasjonen gikk ut på.

Dette vil generere oppmerksomhet, samtidig er det viktig at «det norske kvarteret» ikke går på bekostning av programmets opprinnelige konsept.

Da spørs det om noen tar utfordringen? Dette programmet kan være en smart måte å få ut  mye fotball til folket, som kanskje øker interessen for europeisk fotball utenfor England og Norge.

Tanker til slutt

  • De fleste kampene i europeisk fotball er ferdigspilt mandag kveld, og dermed fremstår dét som en god dag å servere høydepunktprogrammet. Et forslag er klokken 19.00, med varighet på to timer. Da rekker man kveldskampen i Premier League (21.00) etterpå.
  • Studio bør bestå av én eller to faste og kanskje en gjest, avhengig av hvilke kamper som prioriteres.
  • Ideelt går programmet på en gratiskanal som for eksempel Viasat 4, TV 2 eller NRK. Men uansett hvem som viser og på hvilken kanal, må programmet være enkelt tilgjengelig på smart-TV, app, PC/mobil i ettertid. 
  • Dersom ressursene strekker til, hadde det vært kult om man selv kunne velge å se «den korte utgaven», som primært består av mål eller et lengre program, som går mer i dybden.
  • Kanskje veldig omfattende, men en europeisk Fantasy-liga kunne gitt økt oppmerksomhet og blitt en snakkis blant kidsa (og vi voksne)…
  • Viktige nyheter som sparking/ansettelse av managere, betydelige skader osv. hører til i et slikt program.