Kan bestialske handlinger være vakkert? Kanskje, kanskje ikke, men Hannibal-serien leker seg i et landskap der det makabre møter det estetiske. Karakterenes balanserte og grandiose stil skaper en pirrende kontrast til seriens brutalitet.

Og serien er brutal, men ikke mer enn nødvendig.

Etterforsker Will Graham har en unik evne til å sette seg inn i en drapsmanns sinnsstemning, der han ser seg selv utføre en kriminell handling basert på et urørt åsted. Det gjør ham til en nyttig mann for FBI, når seriemorderen Chesapeake Ripper gjentatte ganger etterlater seg ofre.

Graham har egentlig lagt karrieren som spesialetterforsker på hyllen, men sjef for FBI-avdelingen, Jack Crawford (Laurence Fishburne), insisterer på at han kan løse mysteriet.

Graham kjemper en kamp mot sin egen psyke. Etterforskningen tærer på ham og driver ham nesten til vanvidd. For at Graham ikke skal miste seg selv, kobler Crawford han sammen med den anerkjente psykologen ved navn Hannibal Lecter.

Hannibal-serien ligger på NETFLIX

Alle som har sett Nattsvermeren vet hvem Hannibal Lecter er, men for nye seere unnlater jeg å gå i detaljer på hva som gjør Lecter til en så interessant karakter.

Mads Mikkelsen portretterer Hannibal Lecter mesterlig, og er «the star of the show». Dansken gjør Hannibal ekte og troverdig, selv om karakteren nærmest er umenneskelig i sin grandiose væremåte. Igjen viser Mikkelsen at han er Nordens beste skuespiller.
I rollen som sjefsetterforsker Jack Crawford finner vi Laurence Fishburne. Han har evnen til å være delaktig og betydelig, uten å prøve for hardt. Både Fishburne og karakteren hans er behagelig nedtonet, selv i de minst behagelige omgivelser.

Den mest krevende rollen spilles av Hugh Dancy. Han gjør en god jobb som Will Graham, men man ser tendenser av overspilling i mimikken og uttrykkene. Det sagt, man føler smerten han gjennomgår når han må leve seg inn i Chesapeake Rippers verden, for å klare å finne ham.

Jeg likte Edward Nortons tolkning av Will Graham i The Red Dragon bedre.

Hannibal-serien er spennende, og serieskaper Bryan Fuller klarer å spre usikkerhet der man først var skråsikker. Serien er mørk, men fenger nok til at det ikke bare blir deprimerende. Det er alvorlig og engasjerende.

Se sesong 1 og 2

Hannibal går over tre sesonger. Den første er ikke overraskende den beste, mens sesong to er en verdig oppfølger. Det hele eskalerer til en grøt av ulyder og feilende estetiske inntrykk i sesong tre. Siste sesong føles som en lang drøm, der alt er utydelig og handlingen drukner i usikkerhet. Sesong 3 er et godt eksempel på når eksterne effekter – drømmende scener, dramatiske lyder og skummel musikk – bare blir ødeleggende.

Sesong 1 og 2 fullførte jeg på få dager, mens det tok lang tid før jeg kom meg gjennom den siste sesongen. Den er en demper på en ellers glimrende TV-serie, men man kan fint se sesong 1 og 2 først, og deretter ta en vurdering om man vil fortsette. Selv om sesong 3 er en fortsettelse på den foregående, er det ikke et must å se den. Sesong tre henter seg heldigvis inn de siste episodene, så dersom du ser den, vær tålmodig.

Hannibal består av 39 episoder (13 hver sesong) og alt ligger ute på NETFLIX.

Bon Appétit