Den evige debatten, i hvert fall på nerdeforums og gitarsjapper… Spørsmålet uten et ordentlig svar.

PS. Videobevis i bunnen av artikkelen, for dem som ikke tror meg. 

Kanskje går det an å måle enkelte ferdigheter etter visse kriterier, men hvem kan egentlig avgjøre hva som er mest imponerende av å mestre 100 teknikker baklengs og opp/ned eller å lage et riff millioner forelsker seg i.

Som gitarist blir jeg ofte spurt hvem jeg mener er «verdens beste gitarist». Den spørrende forventer gjerne at jeg svarer Eric Clapton, Santana, Jimi Hendrix, Slash eller John Mayer. Gitarister de har hørt om, og som har satt spor i den lange musikkhistorien.

Hva skal jeg egentlig svare? Kirk Hammett og James Hetfield er gitaristene bak min favorittmusikk, mens jeg anerkjenner Jimi Hendrix som den viktigste musikeren i gitarbasert rock. Men ingen av disse er vel best?

Hva betyr «best»? Et definisjonsspørsmål. Noe ingen har enerett på.

Her skal jeg svare hvem jeg mener er den teknisk beste gitaristen. Altså vedkommende med mest gitarkunnskap inngravert i fingrene – gitaristen som kan spille mest mulig, best mulig.

Jeg snakker ikke om evnen til å skape magiske øyeblikk, men evnen til å mestre flest mulige tekniske prøvelser.

Dette er verdens beste gitarist: Guthrie Govan.

En ydmyk brite, med ugroomed hår og scruffy skjegg – stort sett iført Ms Pacman-trøyer. Han er velartikulert, passe morsom – og han kan spille alt. Trolig er han bedre med én hånd, enn de fleste andre gitarister er med to. Bare se under!

Når han får leke seg boltre seg fritt, spiller han organisert kaos i allverdens taktarter, og han benytter som oftest et titalls teknikker i én sang. Zappa-inspirert, bare villere. Men likevel er det fett å høre på det han gjør. De lange låtene med The Aristocrats kan bli kjedelige, men bla det gjennom Youtubes arkiver og søk ham opp. Det er vanvittig mye bra – også musikalsk. Han er nemlig opptatt av å ikke gjøre musikken komplisert bare for å brife med fingerferdighetene, samtidig er det nok vanskelig å holde igjen, når han kan så mye.

For noen er Govan helt ukjent, men for mange gitarnerder er han en legende. Nå har han også blitt oppdaget av musikkens mer kommersielle verden. Han spiller nemlig sammen med filmkomponisten Hans Zimmer.

Se selv. Derfor vurderer jeg ham som verdens flinkeste gitarist.

Hvem som er viktigst, mest behagelig å høre på, mest kreativ og den mest fengende gitaristen, tar vi en annen gang. 

Govan fra en mer kommersiell side

Ren show-off

Kanskje Govans mest kjente låt. Legg merke til sekvensen på 1:50

Govan er komfortabel med de fleste sjangere. Her country.

Kanskje Govans mest melodiøse spor. 

Blues/jazz

Pure filth med The Aristocrats