Kingsman The Golde Circle – en spoilerfri anmeldelse. 

Det vil si noen store trekk fra filmen nevnes, men ingenting man ikke alt forstår bare ved at en oppfølger ble laget. 

De skuddsikre, skreddersydde dressene er tilbake. Det fjonge språket, de spektakulære actionsekvensene og de Q-inspirerte leketøyene er tilbake. Forrige film var en hyllest til gentlemenspionenes gullalder, der vakre damer, biler, perfekt frisyre var vel så viktig som oppdraget. – The Golden Circle går fra hyllest til parodi.

Eggsy, spilt av Taron Egerton, er nå en etablert Kingsman-agent, men havner fort i trøbbel når en skikkelse fra fortiden vender tilbake for å sette kjepper i hjulene på hele organisasjonen. Egertons karakter er fortsatt like sjarmerende, og han bærer filmen tidvis på egenhånd. Eggsy møter en rekke nye karakterer, men de sliter med å finne sin plass i denne absurde versjonen av vår virkelighet. Det er samspillene og dynamikken mellom karakterene fra film én, som engasjerer… Dette burde regissør og produsenter ha sett. 

De nye karakterene mangler fullstendig sjarm og troverdighet. Det som gjorde den første så unik var dynamikken der en britisk rølpegutt plutselig blir introdusert for en nært magisk James Bond-lignende verden – krydret med sekvenser à la Tarantinos action på speed. Ingen av de nye karakterene er i nærheten av samme tyngde. De er ikke interessante, selv om de prøver hardt.

Actionsekvensene er fremdeles kule, men vi har sett det før. De få kreative forsøkene mislykkes. Ja vi snakker hundeterminatorer, ninja-Elton John og levende robothender. Det er over-the-top, men blottet for tyngde og troverdighet (nei, jeg snakker ikke om realisme).

Enkelte av scenene minner mer om Austin Powers enn James Bond. Jeg nevnte ordet parodi, gjorde jeg ikke…

Men filmen er ikke kjedelig. Det er alltid litt ekstra utfordrende å anmelde oppfølgere. På den ene siden ble jeg skuffet over manglende kreativitet og originalitet. Skuffet over manglende samspill mellom karakterer og et kjipt plott. Samtidig liker jeg de nevnte karakterene, i hvert fall dem fra den første filmen. Jeg liker den karikerte versjonen av vår verden. Jeg liker sjangeren – og da blir det ikke kjedelig. Filmen er fullspekket av fantastiske skuespillere og teknisk produksjon i særklasse. Noen av scenene fortjener sikkert en eller annen obskur filmpris for design. Det var ingen kjedelig opplevelse, og selv om skuffelsen er reell, vil jeg anbefale andre å se den.

Kingsman – The Golden Circle er fastfood. Det kunne og burde vært bedre, men det betyr ikke at det smaker vondt.

Terningkast 3

Helt til slutt: Det svenske gitarvirtuosoet Yngwie Malmsteen sa engang «how can less be more? More is more!» Det kan tenkes at produsentene og regissør Matthew Vaughn lot seg inspirere av Malmesteens ikoniske ord. Dessverre.